AGIR Argeș

Știri AGIR Argeș

2023-09-14Asociația Generală a Inginerilor din România - Sucursala Argeș premiază elevii olimpici din Argeș

Asociația Generală a Inginerilor din România - Sucursala Argeș, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Argeș și compania LEONI, va sărbători Ziua Inginerului Român cu un eveniment special dedicat elevilor care au excelat ȋn domeniul tehnic.
Ziua Inginerului Român este un prilej deosebit pentru a celebra și a promova domeniul tehnic, evidențiind contribuția majoră pe care inginerii o aduc societății noastre.
La inițiativa Asociației Generale a Inginerilor din România-Sucursala Argeș, AGIR-sucursala Argeș și LEONI vor acorda premii de excelență celor mai talentați elevi din Argeș care s-au evidențiat în competițiile olimpice la nivel județean și național. Evenimentul este o ocazie deosebită de a recunoaște meritele elevilor care au obținut premii la faza județeană și națională a olimpiadelor din aria curriculară "Tehnologii". Aceștia reprezintă viitorul industriei din România și merită recunoașterea și încurajarea comunității.
Ceremonia de premiere va avea loc joi, 14 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, în Sala de festivități a Centrului Universitar Pitești.

2023-06-28Întâlnire de lucru între Sucursala Dolj a Asociației Generale a Inginerilor din România și Sucursala Argeș

Miercuri, 28 iunie 2023, Președintele Sucursalei Dolj a AGIR și reprezentanții Sucursalei Argeș au avut o întâlnire de lucru importantă pentru colaborarea și dezvoltarea profesională în domeniul ingineriei.
Întâlnirea a avut loc la sediul Sucursalei Argeș AGIR din Pitești și a avut drept scop consolidarea legăturilor profesionale și promovarea schimbului de bune practici între cele două sucursale.
Domnul Președinte Manolea Gheorghe a prezentat planul de activitate și proiectele în derulare ale AGIR- sucursala Dolj. În timpul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de domeniul ingineriei, inovare, cercetare și dezvoltare, precum și despre oportunitățile și provocările cu care se confruntă în acest domeniu.
Unul dintre subiectele principale abordate a fost necesitatea consolidării capacității profesionale și a colaborării între sucursalele AGIR pentru a promova excelența în inginerie. S-au discutat posibile proiecte comune, inclusiv colaborarea în domeniul inovării și dezvoltării tehnologice.
Domnul Președinte al Sucursalei Dolj a exprimat aprecierea față de implicarea și activitatea membrilor Sucursalei Argeș și a încurajat colaborarea și schimbul de experiență între cele două sucursale, subliniind necesitatea de a consolida rețeaua profesională și de a dezvolta activități comune.

2023-05-27Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților: O oportunitate de a interacționa cu reprezentanți ai angajatorilor

Facultatea de Mecanică și Tehnologie din cadrul Universității din Pitești, în colaborare cu Asociația Generală a Inginerilor din România-sucursala Argeș, organizează Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților în data de 27 mai 2023. Evenimentul va fi o oportunitate unică pentru studenții pasionați de cercetarea științifică în domeniul ingineriei de a-și prezenta proiectele și ideile în fața unui public format din specialiști și reprezentanți ai angajatorilor. Pana ȋn prezent si-au anunțat participare următoarele societăți: Leoni, Euro APS, GoldPlast, Pirelli,
Studenții vor avea posibilitatea de a prezenta subiecte de cercetare care abordează teme diverse din domeniul mecanicii și tehnologiei, precum mecanică, materiale, proiectare produse, fabricație și management industrial. Această sesiune este un pas important în dezvoltarea profesională a studenților, oferindu-le oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de cercetare, comunicare și prezentare.
Pe lângă aspectul academic, sesiunea va fi și o oportunitate excelentă pentru studenți de a-și dezvolta abilitățile de prezentare și de comunicare în fața unui public format din specialiști și reprezentanți ai angajatorilor. De asemenea, studenții vor avea ocazia să se întâlnească cu alți tineri pasionați de inginerie și să-și împărtășească ideile și experiențele.
Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților reprezintă un eveniment important și își propune să încurajeze inovația și cercetarea în rândul tinerilor. Organizatorii speră că evenimentul va fi un succes și că va reprezenta o sursă de inspirație și de încurajare pentru studenții care își doresc să-și dezvolte o carieră în domeniul ingineriei.

2023-05-26Sesiunea de Comunicări a elevilor: Tinerii pasionați de inginerie își prezintă proiectele și ideile

În data de 26 mai 2023, Facultatea de Mecanică și Tehnologie din cadrul Universității din Pitești va găzdui Sesiunea de Comunicări a elevilor, în colaborare cu Asociația Generală a Inginerilor din România-sucursala Argeș. Evenimentul va fi o oportunitate unică pentru elevii pasionați de inginerie de a-și prezenta proiectele și ideile în fața unui public format din specialiști.
În cadrul sesiunii, elevii vor avea posibilitatea de a prezenta diferite tipuri de lucrări, cum ar fi machete, referate, prezentări video sau alte proiecte de cercetare. În funcție de interesele și pasiunile lor, elevii vor putea aborda subiecte diverse, de la design și inginerie mecanică la robotizare și automatizare.
Pe lângă aspectul academic, sesiunea va fi și o oportunitate excelentă pentru elevi de a-și dezvolta abilitățile de prezentare și de comunicare în fața unui public format din specialiști și studenți. De asemenea, elevii vor avea ocazia să se întâlnească cu alți tineri pasionați de inginerie și să-și împărtășească ideile și experiențele.
Sesiunea de Comunicări a elevilor reprezintă un eveniment important pentru comunitatea tehnică și își propune să încurajeze pasiunea și inovația în rândul tinerilor. Asociația Generală a Inginerilor din România-sucursala Argeș speră că evenimentul va fi un succes și că va reprezenta o sursă de inspirație și de încurajare pentru elevii care își doresc să urmeze o carieră în domeniul tehnic.

2023-05-25Fabrica virtuală 2023 – o interfață între universitate și industrie: Tendințe în educație - învățământul dual în rută completă

AGIR, prin sucursala sa din Argeș, se implică ȋn organizarea celei de-a VIII-a ediții a Workshop-ului Fabrica Virtuală 2023, alături de Centrul Suport pentru Învățământ Dual și Facultatea de Mecanică și Tehnologie din cadrul Universității din Pitești. Acest eveniment oferă o interfață valoroasă între universitate și industrie, concentrându-se pe tendințele din educație și implementarea învățământului dual în rută completă.
Workshop-ul aduce împreună experți, profesori și profesioniști din diverse domenii cu scopul de a explora modalități inovatoare de a pregăti studenții pentru cerințele pieței muncii din industria constructoare de mașini. AGIR, ca organizație dedicată promovării și susținerii inginerilor, contribuie activ la acest eveniment prin implicarea sa în sesiuni de discuții și prezentări.
Unul dintre aspectele cheie abordate în cadrul workshop-ului este educația duală în rută completă. AGIR aduce expertiza sa în dezvoltarea acestui tip de învățământ, care combină teoria și practica într-un mod sinergic, pregătind astfel studenții pentru provocările reale din industrie.
Prin acest eveniment, AGIR demonstrează angajamentul său continuu în susținerea inovației și dezvoltării tehnologice. Participarea activă la Workshopul Fabrica Virtuală subliniază importanța colaborării între mediul academic și industrie în promovarea progresului tehnologic și în pregătirea specialiștilor pentru viitorul industriei.

2023-04-06Ateliere de lucru pentru elevii argeșeni

Departamentul de Fabricație și Management Industrial, Universitatea din Pitești, în colaborare cu Asociația Generală a Inginerilor din România-sucursala Argeș, organizează ateliere de lucru pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a pe 26 și 27 aprilie 2023, începând cu ora 12.00, la Facultatea de Mecanică și Tehnologie.
Atelierele de lucru se vor concentra pe familiarizarea elevilor cu noțiuni de proiectare asistată de calculator, execuția pieselor prin așchiere și prin 3D printing, precum și cu conceptele de Learning Factory și Lean Manufacturing, prin intermediul unor lucrări practice. În plus, atelierele vor crește atractivitatea domeniului Tehnic pentru elevi.

Programul atelierelor va începe cu o conferință de deschidere, după care elevii vor fi împărțiți în patru ateliere de lucru care vor fi desfășurate în paralel. Fiecare atelier se va concentra pe un anumit subiect și va fi condus de un cadru didactic. După pauza de masă, elevii vor continua lucrul în ateliere, iar programul se va încheia cu înmânarea diplomelor de participare.
Evenimentul este adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a care sunt interesați de domeniul fabricației și managementului industrial și care doresc să își dezvolte abilitățile și cunoștințele în acest domeniu.

2023-03-10AGIR-sucursala Argeș ȋn colaborare cu Universitatea din Pitești organizează un concurs studențesc

Departamentul de Fabricație și Management Industrial din cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie- Universitatea din Pitești ȋn colaborare cu Asociația Generală a Inginerilor din Romania- Sucursala Argeș organizează pe 28 martie 2023 un concurs studențesc de Proiectare Asistată de Calculator - Design produs.
Concursul urmărește să pună în valoare competențele studenților în domeniul proiectării asistate de calculator, să promoveze creativitatea în procesul de concepție și să stimuleze competitivitatea acestora.
Evenimentul se adreseaza studenților din toți anii de studiu din facultățile de inginerie din România (domeniile Inginerie Industrială și Inginerie și Management) iar inscrierile se pot face pana la data de 24 martie 2023 completând formularul https://forms.gle/FMahabxjxTUVqewm7. Participanții vor avea la dispoziție un set de instrumente și software-uri de proiectare, iar sarcina lor va fi să creeze un produs inovator și viabil din punct de vedere al tehnologiei și al costurilor.
Comisia va evalua proiectele pe baza criteriilor de inovație, funcționalitate și estetica produsului.
Proiectare Asistată de Calculator - Design produs este un domeniu deosebit de important în industria modernă, iar acest concurs este o oportunitate excelentă pentru studenți de a-și demonstra abilitățile și talentul în acest domeniu.
Departamentul de Fabricație si Management Industrial si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania susțin și promovează astfel tinerii talentați și creativi din domeniul ingineriei, oferindu-le oportunități de dezvoltare și afirmare ȋn carieră.

2023-02-27AGIR- sucursala Argeş a ȋncheiat un acord de colaborare cu ISJ Argeș

Inspectoratul Județean Argeș și Asociația Generală a Inginerilor din România - Sucursala Argeș au semnat un acord de colaborare în vederea promovării și dezvoltării educației și cercetării științifice în județul Argeș. Scopul general al acestui acord este de a întări relațiile dintre cele două organizații și de a lucra împreună în activități care să contribuie la îmbunătățirea calității învățământului și la dezvoltarea profesională a tinerilor ingineri.

Potrivit acordului, cele două organizații vor colabora la organizarea de programe de premiere pentru elevii olimpici și pentru profesorii lor, seminarii, conferințe, cursuri de formare și alte evenimente similare pentru profesori și elevi, precum și la organizarea de stagii și programe de formare în domeniul tehnic.

De asemenea, vor colabora în proiecte de cercetare și dezvoltare, cu scopul de a spori calitatea și relevanța educației tehnice și cercetării în județul Argeș.

Prin acest acord de colaborare, Inspectoratul Județean Argeș și Asociația Generală a Inginerilor din România - Sucursala Argeș își propun să contribuie la dezvoltarea durabilă a județului Argeș și la pregătirea tinerelor generații pentru a fi competitive pe piața muncii în domeniul ingineriei și nu numai.

2023-02-04Cercul de Teatru AGIR - ImpACT ART a pus ȋn scenă piesa «Bădăranii» la Filarmonica Pitești

În data de 4 februarie 2023, Cercul de Teatru AGIR - ImpACT ART a prezentat cu succes piesa "Bădăranii" la Filarmonica din Pitesti. Spectatorii au avut parte de o experiență teatrală impresionantă, care a adus pe scenă o distribuție talentată și pasionată de arta actoricească.
"Badaranii" este o comedie satirică care abordează teme sociale și politice contemporane, îmbinând umorul cu critica socială.
Actorii și regizorul au primit aprecieri entuziaste din partea publicului prezent in numar mare, care a răspuns cu ropote de aplauze la finalul spectacolului. Piesa a fost o reușită atât din punct de vedere artistic, cât și din perspectiva organizatorică, datorită eforturilor depuse de toată echipa implicată în producția acestui eveniment cultural.

Cu siguranță, piesa "Bădăranii" prezentată de Cercul de Teatru AGIR - ImpACT ART la Filarmonica din Pitesti va rămâne în memoria spectatorilor ca o experiență teatrală deosebită, plină de umor și mesaje cu impact social.

2022-12-20Campionat de sah

Ȋn cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie, conf. dr. ing. Jan Grigore (DFMI) și ș.l. dr. ing. Andrei Alexandru Boroiu (DAT), mambrii AGIR- Arges au organizat ȋn data de 20.12.2022 Campionatul anual de Șah.

Acastă competiție a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Generală a Inginerilor din Romania- sucursala Arges(AGIR).

Campionatul de șah, aflat la a III-a ediție, s-a bucurat de un real succes. La concurs s-au ȋnscris studenți din cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie de la toate programele de licență: AR, TCM, IEI și ITT.

Studenții premiații au fost:
• Locul 1 - Tudor Adrian, programul de studii ITT ;
• Locul 2 - Apciug Robert, programul de studii TCM ;
• Locul 3 - But Emanuel, programul de studii ITT;
• Locul 4- Oprea Florin Emanuel, programul de studii TCM

2022-09-30AGIR- sucursala Argeş s-a implicat în organizarea Şcolii de toamnă!

Vineri, 30 septembrie 2022, AGIR- sucursala Argeş în colaborare cu Departamentul de Fabricaţie şi Management Industrial a organizat prima ediție a evenimentului "Scoala de toamnă"

La aceasta ediție au participat peste 35 de elevi din următoarele licee argeşene: Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni, Liceul Tehnologic Topoloveni, Liceul Tehnologic Dacia Piteşti, Colegiul Ecologic, Liceul Tehnologic "Ferdinand I" Curtea de Argeș, Liceul Teoretic "Ion Barbu şi 11 cadre didactice.
Membrii AGIR şi studenţi din anul III si IV, membri AGIR au împărtăşit elevilor din secretele meseriei: proiectarea asistată a unor repere industriale, prelucrare pe maşini cu comandă numerică (ECO TURN 510 si ECO MILL), imprimare 3D, analiză micro şi macroscopică, formare cu ajutorul realităţii virtuale.

Parteneriatul dintre Facultatea de Mecanică şi Tehnologie, ISJ Arges şi Asociatia Generala a Inginerilor din Romania-sucursala Arges a condus la organizarea acestui eveniment de succes, benefic pentru elevii argeşeni.

2022-05-27AGIR-sucursala Argeş se implică în organizarea unor evenimente locale dedicate elevilor şi studenților!

Facultatea de Mecanică şi Tehnologie în colaborare cu Asociația Generală a Inginerilor din România – sucursala Argeş organizează:
- vineri 27 mai 2022 Sesiunea de Comunicări a Elevilor din județul Argeş şi
- sâmbătă 28 mai 2022 Sesiunea de Comunicări Ştiințifice a Studenților.
La evenimentul din 27 mai sunt aşteptați elevi şi cadre didactice din liceele tehnice argeşene pentru a prezenta proiecte ştiințifice.
La Sesiunea de Comunicări Ştiințifice Studențeşti vor participa studenții Facultății de Mecanică şi Tehnologie de la 4 programe de studii de licență şi 6 programe de masterat ( în jur de 200 de studenți). În cadrul celor 13 secțiuni studenții vor prezenta lucrări de cercetare ştiințifică.

2022-05-25Fabrica virtuală 2022 – o interfață între universitate și industrie

Departamentul de Fabricație și Management Industrial, din cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești, Centrul Suport pentru Învățământ Dual și Asociația Generală a Inginerilor din România – sucursala Argeș organizează Workshop-ul: Fabrica virtuală 2022 – o interfață între universitate și industrie.
Principalele obiective ale workshop-ului sunt:
• Implicarea angajatorilor în adaptarea curriculei programelor de studii la tendințele de pe piața muncii din țară și din străinătate, raportate la contextul și trendul actual;
• Realizarea de interacțiuni concrete între firmele partenere, AGIR și Facultatea de Mecanică și Tehnologie prin stagii de practică pentru studenți, proiecte de cercetare comune, vizite de lucru, crearea unor echipe mixte de cadre didactice și specialiști din mediul economic cu scopul de a „profesionaliza” activitățile desfășurate cu studenții;
• Implicarea altor structuri/entități, atât din cadrul Universității din Pitești cât și din comunitate în activități de formare a cadrelor didactice, dar și în activități extra curriculare pentru studenți;

2022-04-28Parteneriat AGIR-sucursala Argeş-Primăria Piteşti

A fost semnat un protocol de colaborare între Asociația Generală a Inginerilor, sucursala Argeş şi Primăria Piteşti. Prin acest protocol se doreşte implicarea activă a AGIR-Argeş în proiecte de dezvoltare a Municipiului Piteşti, organizarea de târguri, seminarii, simpozioane, conferinţe şi alte manifestări comune precum şi alte activități.

2022-04-12ATELIER DE INGINERIE INDUSTRIALᾸ PENTRU ELEVII ARGEŞENI LA FACULTATEA DE MECANICĂ ŞI TEHNOLOGIE îN COLABORARE CU AGIR-Argeş

Peste 45 de elevi şi profesori din liceele argeşene: Colegiul Tehnic Costin N. Neniţescu, Liceul Tehnologic Dacia Piteşti ( prof. ing. Hodojeu Daniela), Liceul Tehnologic Construcții de Maşini Mioveni ( prof. ing. Neagu Gabriela şi prof. ing. Florea Elena), Liceul Tehnologic Dimitrie Dima Piteşti (prof. Bucurescu Iuliana), Liceul Teoretic Ion Cantacuzino Piteşti au participat azi la atelierul de lucru „Introducere în INGINERIA INDUSTRIALᾸ”
Atelierul a fost organizat de Departamentul de Fabricație şi Management Industrial din cadrul Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie a Universităţii din Piteşti în colaborare cu ISJ Arges reprezentat prin prof ing. Georgeta Tomescu Ion, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic şi Asociatia Generală a Inginerilor din Romania-sucursala Arges reprezentată de conf. dr. ing. Iordache Monica.
Sub sloganul „Fii inginer FMT! Alege unul dintre programele de studii TCM sau IEI şi vei face primii paşi în INGINERIE INDUSTRIALᾸ”, profesorii şi studenţii din anul III si IV ai acestor programe de studii au împărtăşit elevilor din secretele meseriei: proiectarea unor repere industriale prin intermediul unor softuri dedicate, realizarea unor programe de prelucrare pe maşini cu comandă numerică (ECO TURN 510 si ECO MILL). Puncte de interes pentru viitorii studenţi FMT au constituit şi realizarea diferitelor elemente prin imprimare 3D, tehnologie de vârf aplicată în laboratoarele TCM şi IEI, dar şi exersarea pe simulatoarele de realitate virtuală, utilizând softul OCULUS RIFT S.
Astfel, au participat:
Bazgă George – anul IV TCM, membru AGIR
State Monica Alexandra – anul III IEI
Vlad Gheorghiţa Georgica– anul III IEI, membru AGIR
Nastof Robert Alexandru – anul III IEI
Ţâţu Crinu Marian – anul III IEI
Lache Roxana - anul III TCM, membru AGIR
Neacşu Florentina – anul III TCM, membru AGIR
Guţu Vlad – anul III TCM
Atelierele vor continua până joi, 14 aprilie 2022 şi vor participa în total aproximativ 100 elevi argeşeni. Prin aceste ateliere ne dorim să promovăm învăţământul tehnic în rândul cadrelor didactice din învățământul liceal și al elevilor.

2022-03-17VIZITA REPREZENTANȚILOR AGIR-Sucursala Argeş la Compania ARCTIC S.A. GĂEȘTI!

În data de 17.03.2022, o echipă de la Universitatea din Pitești, membri AGIR-sucursala Argeş, a făcut o vizită la partenerul economic ARCTIC S.A. GĂEȘTI.
Vizita a venit ca răspuns la invitația ARCTIC S.A. GĂEȘTI lansată la data de 03.03.2022.
Scopul vizitei a fost extinderea parteneriatului existent, prezentarea programelor companiei dedicate relației cu universitățile și dezvoltării & instruirii studenților și absolvenților de inginerie.
De asemenea, a fost un bun prilej să cunoaștem echipa Arctic extinsa și a vizita fabrica de aparate frigorifice – cea mai mare din Europa Continentala.
Organizatorii și totodată gazdele evenimentului au fost dl. Erdem Çelik - Factory Director, dl. Dan Albu - Deputy Director; dna. Maria Tătaru - HR Director; dna. Monica Constantinescu - HRBP; dna. Maria Stoenescu - Talent acquisition lead și dl. Cosmin Visan - Electronical Team Leader și Ciprian PIRCĂLABU – R&D Manager..
Universitatea din Pitești şi AGIR-sucursala Argeş a fost reprezentată de către conf. dr. ing. Daniel-Constantin ANGHEL - Director al Centrului Suport pentru Învățământul Dual, conf. dr. ing. Monica IORDACHE - Director al Departamentului de Fabricație și Management Industrial, din cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie, prof. dr. ing. Silviu IONIȚĂ, ș.l. dr. ing. Cosmin ȘTIRBU, prodecan al Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare.
Au fost abordate subiectele ce au vizat aspecte legate de:
• Stagii de practică și internship-uri pentru studenți;
• Implicarea în organizarea de concursuri studențești;
• Abordarea unor proiecte de cercetare;
• Direcții și teme de cercetare aplicată;
• Intervenții asupra curriculei universitare;
• Profesionalizarea cursurilor;
• Sprijinirea învățământului în sistem dual;
Atmosfera în care s-a derulat evenimentul a fost una foarte călduroasă, guvernată de mult entuziasm și emoție!

2016-10-28„30 ani de învățământ în electronică la Pitești”

Festivitatea va avea loc în data de 28 octombrie 2016, orele 10:00 – 16:00, în sala de lectură a Bibliotecii Universitare, corp I, etaj 1.
Evenimentul se va bucura de prezența a numeroase personalități în domeniu din România,rectori, președinți de Senat din instituții academice, directori și președinți ai institutelor de cercetare, precum și absolvenți de succes ai prestigioasei noastre facultăți.
Vă așteptăm cu drag la evocarea și recunoașterea contribuției academice a cadrelor didactice care, prin misiunea lor, în decursul acestor ani au conturat parcursul profesional a mii de tineri și au făcut din Universitatea din Pitești un centru universitar emblematic în acest domeniu.

Decan
Universitatea din Piteşti
Prof.univ.dr.ing. Nicu BIZON